Raizah Halisah

Sunday, 13 August 2017

Princess Hours Thai (Thailand Drama)

August 13, 2017 5
Princess Hours Thai (Thailand Drama)

Hellooo~~ another drama review.. kalini thai drama pulak.. as always kalau kenal thai drama, konfem dia memang remake korean punya drama. so here, Princess Hours Thai (Goong Thai)

TITLE : Princess Hours Thailand (Goong Thai)
EPISODE : 20
COUNTRY : Thailand
CAST : Tao Sattaphong, Pattie Unsumalyn, Phan Pagniez, Bebe Tanchanok

so, rasanya ramai pernah tengok princess hours korean version kan? thai ver ni takde banyak beza still pasal seorang perempuan, Khaning (Pattie) kena kahwin dengan Crown Prince Inn (Tao) tapi Inn dah ade girlfriend, Minnie (Bebe) and still ada sepupu Inn, Nakhun (Phan) yang nak rampas balik takhta dia.

Image result for princess hours thai

actually, dalam drama ni aku prefer Nakhun sebab dia hensem and caring terhadap Khaning. Inn pun boleh tahan gak tapi dia punya muka ketat gila...menyampah. lagi satu Inn ni dia suka melayan makwe dia even dia tahu dia dah kahwin. Minnie ni character dia memang dia tak jahat. cuma silap dia, bila dia tak terima lamaran Inn sebab nak teruskan carier dia sebagai Bhutin archery athlete.

Image result for princess hours thai bhutin

aku suka istana dia kat Bhutin. nampak lawa dan tenang kalau tinggal situ haha. perangai si Khaning ni still childish bila dah masuk istana tu. bagi aku, PH korean ver dia tak tunjuk istana dia tapi thai ver ni memang dia tunjuk. konfem kalau sape yang tengok drama ni mesti suka dengan struktur istana dia lol

Related image

lagi satu, aku suka babak time Inn dengan Khaning kahwin. so modern and so pretty. aku suka outfitnya. nice lah dengan feeling konsep raja sekarang dah macam matsaleh dah hah.

Related image

how can you hate this man? he is so perfect im sorry Inn i choose him rather than u haha. the only one antagonist character that i fall. dalam drama ni, memang tak nampak dia jahat. tapi disebabkan dia sayang sangat kat mak dia, he has to follow his mom plan lol. im in love with this thaixfrance man omg mom, save me...

Image result for princess hours thai minnie

Minnie ni kalau perasan muka dia ada iras nabila kakak neelofa. maybe part hidung kot. character dia sebenarnya takdelah jahat sangat dalam korean ver tapi tah kenapa aku menyampah dengan dia dalam thai ver ni. watak dia nampak jahat dalam ver ni maybe muka dia kot yang buat dia nampak jahat err..

overall, aku rasa nice ah drama ni kalau jenis korang yang tengok PH tapi modern ver punya. korang boleh tengok kat kissasian ataupun fb page ingfakirata

rating ;
⭐⭐⭐

sorry for the short review
tq for reading
see u next entry :)
bye

Thursday, 29 June 2017

HAUL | Makeup Organizer

June 29, 2017 19
HAUL | Makeup Organizer
Assalamualaikum. Selamat Hari Raya semua. Maaf Zahir dan Batin. sorry sebab baru sempat nak wish raya pada 5 syawal ni. entry kalini aku nak update pasal barang yang aku beli selasa lepas. maklumlah baru lepas dapat duit raya. sebenarnya, aku plan nak pergi guardian sebab guardian ada buat sale sampai harini tapi bila dah sampai mall tu semua tempat aku nak masuk sampai bende yang aku tak rancang pun aku beli πŸ˜€

Daiso Organizer Container (3x5.90myr)
Aku memang dah rancang nak beli container kat daiso. tapi tak rancang nak beli bape kotak. daiso ni seingat aku dulu harga rm5 je tapi sekarang macam tak berbaloi rm5.90 untuk satu barang. so, aku beli 3 sebab taknak duit habis. kotak ni aku letak pensil makeup aku, brush makeup, sponge makeup. so tak rugilah beli bende ni sebab dia ada compartment yang boleh adjust sendiri.







Yubiso Makeup Drawer (20myr)
Drawer ni memang aku cari daripada dulu kat Yubiso sebab selalu je habis. tak rancang nak singgah Yubiso sebab dalam otak aku kata nak cari makeup je. drawer ni kalau ada jual online ke memang mahal sebab aku dah survey. alhamdulillah Yubiso Mahkota Parade dah restock balik!! harga pun berpatutan 😁 thankyou Yubiso πŸ‘


Essence BlushPlay Blush Palette (21.90myr)
Blusher ni punya packaging cantik gila. memang attracted lah. patutlah kejap je dah sold out. guardian semua dah habis natang ni. outlet guardian ketiga baru aku jumpa tupun satu je tinggal. nasib baik sempat. essence punya barang makeup semua best. memang recommend lah drugstore product. harga pun berpatutan untuk 3 shade dalam satu palette. color dia pun nice πŸ‘Œ


swatches w/o lighting
swatches with lighting
Essence Crazy Volume Mascara (15.90myr)
natang ni aku dah rancang nak beli sebelum pergi mall lagi. memang aku dah try time bulan pose lagi. mula-mula memang ramai recommend mascara ni tapi aku still cakap mascara maybelline aku elok lagi so tak perlu beli mascara lain. mascara ni best sebab dia creamy. lagi satu berus dia tak berselirat. kemas je. harga pun baru berbelas. quality setanding maybelline yang harga 3o ke atas. nice essence. awak dah pikat hati saya πŸ‘‰πŸ‘ˆ



lepas dah beli barang semua kat atas ni, baru aku perasan aku tak beli satu apapun kat guardian haha. bukan apa. barang catrice yang aku nak semua dah sold out. betullah orang kata. kita hanya mampu merancang. Allah yang menentukan. so, aku amik keputusan beli je apa yang menarik perhatian aku haha. actually aku tak tahu nak letak tajuk apa sebab aku takdelah beli banyak barang pun so aku merepek jelah kat tajuk tu hehe

see you next post,
feii2017
bye,

Friday, 2 June 2017

Ten Miles Of Peach Blossom (Chinese Drama)

June 02, 2017 3
Ten Miles Of Peach Blossom (Chinese Drama)


Assalamualaikum. sebenarnya memang dah lama nak review pasal drama cina ni tapi pepaham jelah aku ni memang pemalas nak buka laptop. drama ni memang aku dah tengok sebelum aku exam sem2 lagi. niat memang dah ada tapi tak kesampaian nak tunaikan niat tu lol. so here, Ten Miles Of Peach Blossom...

WARNING !!!
Full with spoiler. Read with ur own risk :)


TITLE : Ten Miles Of Peach Blossoms / Eternal Love / Three Lives Three Worlds
EPISODE : 58 episodes
COUNTRY : China
LANGUAGE : Mandarin
RELEASE YEAR : 2017
CAST : Mark Chao, Yang Mi, Dilraba Dilmurat

SINOPSIS
Bai Qian (Yang Mi) merupakan seorang dewa permaisuri Qing Qiu di Fox Tribe dan boleh bertukar menjadi musang berekor sembilan yang berwarna putih. Namun, dia telah menyamar menjadi seorang lelaki yang bernama Si Yin untuk menuntut ilmu daripada Mo Yuan (Mark Chao) di Kunlun Mountain. Semasa pertarungan dengan Ghost Tribe, ingatan dan gelaran permaisurinya hilang sehingga membuatkan dia di hantar ke alam manusia dengan menjadi 'mortal' dan Mo Yuan mati dalam pertarungan tersebut.

Image result for ten miles of peach blossoms bai qian

Sepanjangan kehidupannya di alam manusia, dia terjumpa seekor naga yang asalnya merupakan Putera Mahkota dari Celestial Tribe, Ye Hua (Mark Chao). Mereka berdua jatuh cinta. Disebabkan ingatannya telah hilang, Ye Hua menamakannya dengan nama baru iaitu Su Su. Su Su (Bai Qian) dan Ye Hua berkahwin di pondokknya tanpa pengetahuan keluarga Ye Hua di Celestial Tribe. Mereka hidup bahagia dan Su Su sangat sukakan pokok Blossom.

Related image

Perhubungan Ye Hua dan Su Su akhirnya diketahui oleh keluarga putera mahkota tersebut. Ahli keluarga Ye Hua melarang Ye Hua untuk berhubungan dengan sebarang manusia (mortal) tetapi Su Su telahpun mengandung pewaris Celestial Tribe. Sepanjang Su Su tinggal di istana Celestial Tribe, dia dibenci oleh Su Jin (Maggie Huang) yang sudah lama mempunyai perasaan terhadap Ye Hua. Su Jin juga memaksa Su Su untuk terjun ke Zhuxian Terrace dan menyebabkan Su Su menjadi dewa permaisuri Qing Qiu semula. tetapi dia langsung tidak ingat akan hubungannya dengan Ye Hua malah anaknya, Ah Li sendiri.

Image result for ten miles of peach blossoms bai qian

REVIEW BY Feii,
58 episod bukan senang nak habiskan tambahan satu episode 45 minit. mahu berzaman habis. tapi, aku punya cara aku tak tengok keseluruhan episod lol. so aku tengok awal, pertengahan dan pengakhiran, sorry kalau sinopsis atas tu salah. episode Su Su kena dera tu aku tak tengok sebab kesian gila (aku cepat kesian dengan bende camtu).

Image result for ten miles of peach blossoms bai qian

Aku memang peminat Yang Mi sejak Tiny Times lagi. cara dia, watak dia semua aku suka. cuma aku tak suka part dia tak ingat pasal Ye Hua dengan Ah Li. sumpah kesian gila kat Ye Hua πŸ˜₯. sebenarnya aku bukan peminat Mark Chao sebab dalam drama Black & White, Vic Chou dah tambat hati aku lolz... tapi dalam drama ni, Mark Chao betul betul dah tambat hati aku dengan watak Ye Hua. dalam drama ni, Mark Chao berlakon dua watak iaitu Ye Hua dengan Mo Yuan yang sebenarnya merupakan adik beradik kembar.

Image result for ten miles of peach blossoms ye hua hair

Ye Hua's hair buat aku terpegun even aku tahu rambut tu wig lol haha. aku suka watak Ye Hua yang setia dengan isteri dia, Su Su walaupun dia tahu isteri dia dah mati. dia jugak sanggup buat patung klon muka sebijik Su Su semata-mata cinta dia kepada isterinya. bila dia dapat tahu yang Bai Qian serupa dengan Su Su, dia orang yang paling bahagia dan dia yakin bahawa Bai Qian ialah Su Su, isteri yang paling dia sayang. Walaupun Bai Qian tak ingat apa apa, dia still jaga Ah Li atas permintaan Ye Hua. Sebenarnya umur Bai Qian lebih 70k daripada Ye Hua. thts why, dewa yang lain panggil dia makcik haha. 'love are not determine by years but the heart'.

Image result for ten miles of peach blossoms

very recommended drama lah bagi sesiapa yang sukakan genre romance. lagipun drama ni memang hot sekarang selain daripada nirvana in fire. cuma nak hadapi 58 episod tu memang payah lah. pandai-pandailah skip macam aku ni ye πŸ˜™. drama ni memang fantasy lah watak semua boleh terbang, ada kuasa lol maklumlah dewa. tapi jangan pengaruh sangat. btw, soundtrack drama ni memang best. sambil menonton, sambil layan soundtrack. goodluck ^^

RATING BY Feii,
★★★★★


You can watch online here; Ten Miles Of Peach Blossom (Eternal Love)

thankyou for reading,
see you next post
goodbye,
tataaa :)

Saturday, 27 May 2017

TUTORIAL | Download Asian Drama & Movie (Part 1)

May 27, 2017 5
TUTORIAL | Download Asian Drama & Movie (Part 1)

Assalamualaikum wbt. Hello fellas. Salam Ramadan ya Kareem πŸ’š Im back! lepas bape bulan baru ada kesempatan nak nulis blog ni. sorry sebab hiatus lama sangat :") ini pun baru lepas exam sem2 stpm baru ada masa nak bukak blog sana sini. nanti ada masa aku bw blog korang :)) so here, tutorial aku nak bagi for those yang nak layan drama/movie guna kissasian. btw, tutorial ni req from classmate yang tanya cemana aku download drama/movie selama ni lol...

WARNING: page kissasian ni akan keluarkan ads yang berunsurkan 18+. ada ads yang boleh hide and ada yang tak. open and download with your own risk okies? lets start....

1. Pergi ke laman web ni, KissAsian

2. Register / Log In. Kalau tak, nanti takleh download.


3. Lepas dah login, korang boleh search drama / movie apa yang korang nak kat search bar. Then akan keluar camni.


4. Scroll bawah sikit, akan nampak list episode :) boleh tekan episode mana yang korang nak


5. Then, lepas dah pilih episode, dia akan keluar camni. Mula-mula bahagian 'server' tu akan pilih KissAsian tapi korang boleh tukar ke openload sebab taknak kualiti hd besar sangat nanti habis kuota nak download / tengok πŸ˜‚


6. Scroll bawah sikit lagi akan jumpa macam ni. Click dekat kotak merah tu untuk download episode tersebut.


7. Lepas dah tekan link "click here to download", dia akan bawak korang ke page lain. macam ni,


8. Bila dah sampai page ni, boleh tekan "Download".


9. Then, tekan "Free Download" sekali and tekan sekali lagi (dia memang camtu tak tahu kenapa) πŸ˜‚ tunggu loading kejap, baru boleh download,


10. Done πŸ˜‹!! folder download akan muncul kat bahagian bawah kiri and korang tunggulah sampai habis download ye :)

Author Notes;
Download ni hanya boleh guna untuk url KissAsian je ye. Url lain tak boleh. Kalau nak download guna url lain, nanti aku buat tutorial part 2 pulak tau πŸ’ͺ. Thanks for the reading.
Selamat berpuasa semua πŸ™Œ


Saturday, 21 January 2017

my 2017 wishlist

January 21, 2017 6
my 2017 wishlist

Assalamualaikum,
finally entry pertama untuk tahun 2017 alhamdulillah. firstly sorry sebab baru update sekarang maklumlah dok busy marathon drama kuria sejak cuti sekolah haritu and sejak dah mula sem2. tak sangka aku dah 19 tahun tapi perangai masih macam budak 9 tahun haha. tajuk entry pun da ramai blogger buat cuma aku je yang rasa ketinggalan sangat sebab baru nak update. but still i also have some wishlist to tell you all wht im gonna do in my life and also for my blog in 2017.

πŸ“good pointer for every semester
- sejak dah jadi pelajar f6 ni semua benda nak kena serious termasuk exam tiap semester. alhamdulillah exam sem1 da pun berlangsung bulan 11 tahun lepas dan result inshaAllah akan keluar awal/hujung bulan 2 ni. doakan aku ye :D sekarang aku masih study untuk sem2 sampai bulan Mei dan terus exam sem2 berlangsung. then sambung sem3 sampai bulan 11 tahun ni. so, wishlist pertama, aku nak good pointer untuk tiap sem inshaAllah.

πŸ“more makeup stuff
- bila cerita pasal makeup, tak tahulah bila aku start addict dengan bende ni. tapi, ini merupakan wishlist yang aku yang rancang baik untuk tahun 2017 ni. and my favourite part in makeup is liquid lipstick. kalau korang tengok dekat bahagian beauty, korang boleh perasan aku listkan jenis liquid lipstick from any brand yang aku nak beli. cuma aku belum lagi buat entry pasal bende tu. idc lipstick authentic or local, yang pasti nak buat collection lipstick dan inshaAllah aku akan buat review satu persatu untuk setiap liquid lipstick yang aku beli and also makeup stuff yang lain :)

πŸ“no people come and go
- wishlist yang ni memang ada tiap tahun, cuma tak pernah tercapai je haha. memang sejak tahun doploh limabelas aku dah tak lagi terima any man in my life. big sorry to who tht i rejected last 2years/last year. bukan tak percaya cuma dah phobia :D awak janji tinggi langit lepastu awak tinggal tak jejak bumi. kalau ada pun, eh memang takdelah haha. doakan yang baik-baik :)

πŸ“always be positive
- for doploh tujuhbelas ni aku harap aku dah tak nak lagi hati aku selembut tisu murah kahkah kk. wht i mean is aku nak always be positive! da taknak ada perangai nangis pasal parents tinggal kan aku kat rumah sensorang :) perh bende cemtu pun nak nangis kan thts why aku kata aku taknak hati tisu tu untuk 2017 ni. doakan aku kuat ye :)

maaflah baru sekarang baru sempat publish. awal bulan haritu aku dok buat gini draft je manjang sampai bersarangπŸ˜… tak hapdet. ni pun dah hujung bulan baru tangan rajin nak sambung menaip. sokaylah lambat janji ada wishlist untuk tahun ni! doakan aku ye korang :))