TUTORIAL | Kotak Search - Raizah Halisah

Saturday, 28 November 2015

TUTORIAL | Kotak Search

Hai korang hehe harini nak buat tutorial tentang kotak search. Korang tahu tak kotak search tu apa ? Haa kotak search yang macam saya punya bawah ni hehe

Mula-mula korang kena sign in google dulu baru pilih Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript. Macam kat bawah ni,
Nampak tak yang saya ada buat kotak warna merah tu ? haa korang pilih tu dan masukkan kod ni,

<br /><center><form action="URL BLOG KORANG" id="searchthis" method="get" style="display: inline;"><table cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td valign="middle"><input id="b-query" name="q" type="text" /><br /></td></tr><tr>   <script type="text/javascript">document.write<div> Search Blog<br /></div></script></tr></tbody></table></form></center><center><span style="color:black;">AYAT YANG KORANG NAK LETAK BAWAH KOTAK</span></center>

Lepastu korang tekan SAVE and korang boleh tengok ada kotak search kat blog korang hehehe. Kalau nak tanya apa apa, korang komen tau. byebye